Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Když jsme se v 89 přestěhovali do Čech chtěli jsme si nakoupit bańky na stromeček, ale v Čechách měli jenom koule. Když jsme chtěli koupit přísadu na zahradu, tak si mysleli, že máme chemickou laboratoř. A když jsme chtěli dýnko tak nám nabízeli prkénko, ale to u nás máme na toaletě a ne v kuchyni. O šufánku ani psát nebudu.

2 0
možnosti
Foto

Věro, pěkný článek a hlavně Vám rozumím každé slovo;-DR^Když jsme se s manželem seznámili (on od Pardubic), byl rovněž v šoku z mé mluvy. Ale čas vše srovnal a "mele" moravsky, jako my;-D...zdravím!

2 0
možnosti

Šak ba, nech sa vrátí od káď došla, gdyž sa nechce učit po našém! Ale kdybych měl spustit nářečím, které je mně rodné, tedy Uuherskohradišťským,  mluvil bych prakticky zcela spisovně!!Ona totiž ta "spisovná čeština"  je vlastně spisovná moravština, jazyk který nikdy neztratil svou přirozenou kontinuitu, jazyk bible z Kralic nad Oslavou (Morava), jazyk moravských jezuitských a augustiniánských škol, jazyk, kterým moravský lid hovořil doma a při práci a kterým chválil  Boha v době, kdy většina Čechů v Čechách prodala rodný jazyk za klobásu se zelím a džbán piva a mluvila poloněmeckou hatmatilkou.... Vysvětlete to, prosím, takto svému muži a kdyby tomu nechťél rozumět, tož žufanem po lebezni, aby sa mu rozžalo!!;-D Pěkný den.

4 1
možnosti

Opravdu "libě znějící" je obecná (hovorová) čeština, kterou se již  na Moravě hodně hovoří. Jak mě tvary choděj, dělaj, veeď trhají uši.  ;-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 92
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 967x
Jmenuji se Věra Schmidová,

vystudovala jsem fyzioterapii a psychoterapii, od roku 1986 jsem na invalidním vozíku. Ráda bych touto stránkou ukázala všem, že i přes to se dá dělat spousta zajímavého. Píši kníhy, povídky, články hlavně o vozíčkářích, o psech, o životě.. Publikuji v různých časopisech. Věnuji se mnoha koníčkům, mezi něž patří například balet na vozíku, tance na vozíku, monoski. Zajímám se o čínskou medicínu, alternativní způsoby léčby (masáže, akupresura, léčba drahými kameny).

Více povídek najdete na veraschmidova.eu

Seznam rubrik